Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 13-08-2018

Wanneer je meerdere websites in je beheer hebt, die allen gebruik maken van Wordpress, kan het opzetten van een Wordpress multisite het overwegen waard zijn. De mogelijkheid om gebruik te maken van een dergelijke multisite wordt aangeboden sinds Wordpress 3.0. In dit artikel vertellen we je meer over de werking hiervan en over de voor- en nadelen van een Wordpress multisite. 

 

Werking van een Wordpress multisite

Zoals de naam al enigszins doet vermoeden, biedt een Wordpress multisite de mogelijkheid om meerdere websites vanuit hetzelfde beheerpaneel te beheren. Onder meer Wordpress zelf maakt hier gebruik van! De verschillende blogs die met een .wordpress.com-domeinnaam zijn aangemaakt, worden vanuit hetzelfde systeem beheerd. Ieder van de websites die bij een Wordpress multisite zijn aangesloten, hebben een eigen map met bestanden. Daarbij worden zij aan een eigen tabel in een centrale database toegevoegd.

 

Het gebruik van een Wordpress multisite is ideaal voor beheerders van een groot aantal websites in Wordpress. Voor de bezoekers van deze websites is het niet zichtbaar, dat er gebruik gemaakt wordt van een Wordpress multisite. Iedere website heeft namelijk een eigen domeinnaam en kan indien gewenst met een eigen template worden aangekleed.

wp multisite

Voordelen van een Wordpress multisite

Het voornaamste voordeel van een Wordpress multisite is logischerwijs de mogelijkheid om alles in een keer te kunnen beheren. Daarbij biedt een Wordpress multisite de mogelijkheid om plug-ins en templates tussen verschillende websites uit te wisselen, zonder dit afzonderlijk van elkaar in je systemen te moeten installeren. Hier ligt ook de grote kracht van een Wordpress multisite. Door de websites zoveel mogelijk te standaardiseren, is het mogelijk om alle websites in een keer up-to-date te maken. Zou je op de websites verschillende templates en plug-ins gebruiken, dan kan het updaten hiervan ook invloed hebben op andere websites. Deze zullen tijdelijk in de onderhoudsmodus gaan.

 

Tip: gebruik een Wordpress multisite voor het beheren van een netwerk van affiliatiewebsites of informatieve websites! Deze websites lijken vaak sterk op elkaar. Daarbij heeft de gebruikte template een minder grote invloed op de resultaten van deze websites dan bij bijvoorbeeld een webshop of bedrijfswebsite.

 

Nadelen van Wordpress multisite voor websitehouders

Hoewel het ontzettend fijn kan zijn om een website vanuit een systeem te kunnen beheren, kan dit tegelijkertijd een nadeel zijn. Doordat alles aan elkaar gekoppeld wordt, kan schade aan de ene website van invloed zijn op andere websites. Immers, alle websites worden aan dezelfde database toegevoegd. Het hacken van de centrale database kan van invloed zijn op alle aangesloten websites. Iets wat bij losse websites in Wordpress minder snel het geval zal zijn.

- 5 van 5 sterren -