Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 09-07-2018

Door voor een SSL-certificaat te kiezen wordt er een extra laag tussen de server met je website en de browser van een gebruiker geplaatst. Via deze laag worden ingevoerde gegevens op een versleutelde manier verzonden. Zeker wanneer gebruikers wachtwoorden of creditcardgegevens in moeten kunnen voeren op je website, is dit een absolute must! Een website met een SSL-certificaat is te herkennen aan de https-verbinding en het slotje voor de domeinnaam in de browser.

 

Verschillende soorten SSL-certificaten voor websites

SSL-certificaten worden in verschillende soorten aangeboden, denk aan een EV SSL, een Domein SSL en een zogenaamd Wildcard SSL. Welke van deze SSL-certificaten past het beste bij je website? In dit artikel lichten we de verschillende soorten certificaten verder toe, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

 

Wanneer een Domein SSL-certificaat gebruiken?

Een Domein SSL is het meest gebruikte SSL-certificaat van dit moment. Met een Domein SSL is het mogelijk om een losse domeinnaam van een https-verbinding te voorzien. Dit is handig wanneer een webwinkel op een hoofddomeinnaam geplaatst wordt, of wanneer gebruikers op deze domeinnaam kunnen inloggen op een klantsysteem. Kortom, een simpel SSL-certificaat voor relatief kleine websites.

 

Voorbeelden van websites waarbij een Domein SSL-certificaat volstaat:

  • Een persoonlijke blog waarop mensen op artikelen kunnen reageren;
  • Een webwinkel die op de hoofddomeinnaam geïnstalleerd is;
  • Een bedrijfswebsite waarbij het klantenpanel op de hoofddomeinnaam geïnstalleerd is.

Het gebruik van een Wildcard SSL-certificaat

Mocht je meerdere sub-domeinnamen willen gebruiken, dan volstaat een Domein SSL niet. Een Domein SSL-certificaat zorgt namelijk alleen voor een beveiligde verbinding op de hoofddomeinnaam en niet op sub-domeinnamen. Een Wildcard SSL-certificaat doet dit echter wel. Door eenmaal een Wildcard SSL-domeinnaam te installeren, worden direct alle sub-domeinnamen van een beveiligde verbinding voorzien. Let op, wanneer je een domeinnaam als jewebsite.nl/pagina1 hebt, dan is “pagina1” geen sub-domeinnaam. Onder een sub-domeinnaam verstaan we bijvoorbeeld pagina1.jewebsites.nl.

 

Voorbeelden van websites waarbij een Wildcard SSL-certificaat volstaat:

  • Een website waarbij de webwinkel op een sub-domeinnaam geplaatst is;
  • Een website waarop klanten een eigen sub-domeinnaam kunnen aanmaken.

 

Een uitgebreid- of basiscertificaat aanvragen

Het aanvragen van een uitgebreid certificaat, zoals het Wildcard SSL-certificaat, of een basiscertificaat (Domein SSL-certificaten) verloopt via je hosting provider. De hosting provider dient de aanvraag vervolgens in bij de verstrekker van deze SSL-certificaten. Wanneer deze verstrekker heeft vastgesteld dat je de eigenaar van een domeinnaam bent, krijg je het SSL-certificaat toegekend en kan deze op je domeinnaam geïnstalleerd worden.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -