Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 21-08-2018

Een website is niet compleet zonder afbeeldingen! Vaak zegt een afbeelding immers meer dan duizend woorden. Denk aan een webwinkel, waarin je foto’s van producten laat zien aan potentiële klanten. Zo krijgt een klant direct een goed beeld van het product wat hem of haar mogelijk makkelijker overtuigt dan losse woorden. Ook op bedrijfswebsites komen foto’s goed van pas, om bijvoorbeeld een kijkje te geven op de werkvloer! Hoe is de sfeer op kantoor? Op welke manier is de kantoorruimte ingericht? Enzovoorts. Het kan de band met zakenpartners of afnemers versterken. Mogelijk identificeren zij zich met de sfeer op je werkvloer, of raken ze enthousiast van het enthousiasme dat medewerkers op de foto’s uitstralen!

 

Je kunt foto’s zelf maken, of kiezen voor het gebruik van zogenaamde stockfoto’s. Wat zijn deze stockfoto’s en voor wie zijn ze interessant?

 

Definitie en het gebruik van stockfoto’s

Onder een stockfoto verstaan we feitelijk niets meer, dan een foto die men “op voorraad” heeft. Dit klinkt wellicht wat gek, aangezien er van digitale foto’s geen fysieke voorraad wordt bijgehouden. Het gaat hier om een foto die al eerder gemaakt is en nu op internet aangeboden wordt aan organisaties. Zij kunnen de foto op deze manier direct aan hun website toevoegen, zonder eerst zelf op pad te moeten gaan voor het maken van foto’s.

 

De stockfoto’s worden vaak door fotografen aangeboden en zijn van een hoge kwaliteit. Om je website snel te houden, kan het zinvol zijn om deze voor gebruik iets te verkleinen. Er zijn verschillende websites waarop deze stockfoto’s gratis of tegen betaling worden aangeboden. Lees altijd de licentievoorwaarden door, om te zien aan welke eisen je moet voldoen om de stockfoto’s te mogen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat sommige stockfoto’s niet op commerciële websites gebruikt mogen worden, stockfoto’s waarvan de fotograaf benoemd moet worden op de pagina, enzovoorts.

 

Zelf stockfoto’s voor je website aanschaffen

Zoals reeds beschreven werd, zijn er verschillende websites waarop deze stockfoto’s worden aangeboden. Het meest bekende voorbeeld van een databank met stockfoto’s is voor velen Shutterstock.com! Hierop wordt maandelijks een groot aantal foto’s toegevoegd, die tegen betaling kunnen worden gedownload. Ook kun je voor een abonnement kiezen, waarmee je maandelijks tien foto’s mag downloaden.

 

Unsplash.com en Freepik.com zijn websites waarop stockfoto’s gratis gedownload kunnen worden. Bij Freepik.com worden gratis foto’s gecombineerd met betaalde foto’s. Op het onrechtmatig gebruik van foto’s die tegen betaling worden aangeboden staan hoge boetes.

- 5 van 5 sterren -