Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 16-04-2018

Als je een domeinnaam wil registreren, kom je vanzelf in aanraking met de term ‘domeinhouder’. Mensen die al eens eerder een domeinnaam geregistreerd hebben, weten wel wat deze term betekent. Voor de leek is de betekenis van de term wellicht onduidelijk. Weet jij ook niet wat een domeinhouder is? Lees dan snel verder, want in dit artikel leggen we dit begrip verder uit.

 

Wat is een domeinhouder?

Een domeinhouder wordt ook wel een domeinnaamhouder of een houder genoemd. Dit is de eigenaar van een domeinnaam. Als eigenaar van een domeinnaam, ofwel een domeinhouder, mag je als enige veranderingen rondom de betreffende domeinnaam doorvoeren. Wil je bijvoorbeeld overstappen naar een andere hostingprovider? Dan is dit alleen mogelijk als je de domeinhouder van het betreffende domein bent.

 

Waarvoor dient een domeinhouder?

Zoals al eerder vermeld, heb je als domeinhouder de controle over de domeinnaam of de domeinnamen die je bezit. Dit betekent dat alleen jij veranderingen door mag voeren, bijvoorbeeld door je domeinnaam te verhuizen of aan iemand anders over te dragen.

domeinhouder vimexx

Als anderen jouw domeinnaam opzoeken, krijgen ze te zien dat jij de domeinhouder bent. Willen ze jouw domeinnaam overnemen of willen ze om een andere reden contact opnemen, dan weten ze bij wie ze moeten zijn.

 

Hoe verander je de domeinhouder?

Als je de domeinhouder van je domeinnaam wil veranderen, moet je contact opnemen met je registrar. Je neemt contact op met je provider als je jouw domeinnaam over wil dragen aan iemand anders, maar ook bij andere wijzigingen. Is je naam bijvoorbeeld veranderd omdat je getrouwd bent en je de naam van je partner hebt overgenomen? Dan moet je dit ook doorgeven aan je registrar. Doe je dit niet, dan klopt de domeinhouder van je domein niet meer. Hierdoor kun je in de problemen komen en dit wil je natuurlijk voorkomen. 

 

Weet je niet wie jouw registrar is? Bekijk dan de Whois van jouw domeinnaam. Hier zie je de naam van jouw registrar staan. Zoek de contactgegevens van je registrar en je kunt wijzigingen aan deze partij doorgeven.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -