Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 11-06-2018

Als je je verdiept in de wereld van de webservers, dan is de kans groot dat je uiteindelijk ook in aanraking komt met de productnaam ‘Apache’. Velen hebben deze naam wel eens gehoord, maar hebben geen idee wat Apache precies is. Speciaal voor deze mensen hebben wij dit artikel opgesteld. Op deze pagina lees je niet alleen wat Apache is, maar ook wat het marktaandeel is van dit product en welke bekende modules Apache kent.

 

Algemene informatie over Apache

Apache wordt ook wel Apache HTTP Server of httpd genoemd. Dit is een product van Apache Software Foundation. Apache is een open source webserver, die je kunt gebruiken met Windows, MacOS, Linux en andere Unix besturingssystemen. Je gebruikt deze webserver in combinatie met diverse databases, scripttalen, programmeertalen en template-talen. 

 

Toen Apache net geïntroduceerd werd, was de open source webserver niet zo populair. Dit veranderde toen Apache 2.0 op de markt verscheen. Wat deze versie een stuk beter en daarom ook veel populairder maakt dan de eerste versie van Apache, is het feit dat Apache 2.0 een betere modulaire architectuur heeft. Sinds de 2.0 release van Apache is het ook mogelijk om de server als threaded webserver te gebruiken. Zeker op Windows zorgt dit voor betere prestaties.

 

Het marktaandeel van Apache

Eind 2014 maakte ongeveer 37 procent van alle websites gebruik van Apache. In België is het marktaandeel van de webserver het grootst. Maar liefst 64,86 procent van de Belgische domeinen maakt gebruik van deze server. Het marktaandeel van Apache is dan ook zeker groot te noemen.

Populaire modules voor Apache

Apache kent vele modules. Enkele populaire modules voor Apache, zijn de volgende:
- mod_php. Dit is een module om php-webapplicaties te draaien op de server.

- mod_wsgi. Dit is een module om Python-webapplicaties te draaien op Apache. Voorheen werd deze module ook wel mod_python genoemd.

- mod_proxy. Dit is een module om Apache om te toveren tot een http-proxy.

- mod_perl. Dit is een module om CGI in Perl te draaien, op de Apache webserver.

- mod_ssl. Dit is een module om Apache ondersteuning te geven voor SSL.

 

Naast deze modules, kent Apache nog vele andere modules. Deze modules maken de server absoluut compleet.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -