Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 15-05-2018

Om je website een bepaalde uitstraling te geven, gebruik je Cascading Style Sheet (CSS). Een nadeel van het opmaken van een webpagina met CSS, is dat dit vrij complex en bewerkelijk kan zijn. Door gebruik te maken van SASS of LESS kun je het opmaken van je website in CSS gemakkelijker maken.

 

CSS

De afkorting CSS staat voor Cascading Style Sheet. Je gebruikt CSS om je website een bepaalde opmaak te geven. Je kunt iedere pagina dezelfde opmaak geven met CSS, maar je kunt diverse webpagina’s ook op verschillende manieren ontwerpen. Met CSS is vrijwel alles mogelijk.

 

Zoals al eerder vermeld, is CSS vrij complex. Daarom gebruiken veel mensen SASS en LESS. Dit zijn beide uitbreidingen van de syntax van CSS, die het gemakkelijker maken een website op een bepaalde manier met CSS op te maken.

SASS

De afkorting SASS staat voor Syntactically Awesome Style Sheets. Deze uitbreiding van de syntax van CSS is geschreven in de programmeertaal Ruby. Je gebruikt SASS om het maken van een websiteontwerp met CSS een stuk gemakkelijker te maken. Door SASS te gebruiken, verklein je de code door eigenschappen in één keer toe te kennen aan een bepaalde CSS-eigenschap. Door SASS te gebruiken, hoef je simpelweg veel minder te knippen en te plakken.

LESS

De afkorting LESS staat voor Leaner Style Sheets. Het Engelse woord ‘lean’ betekent afgeslankt in het Nederland. Door LESS te gebruiken, slank je CSS simpelweg af. Hierdoor kun je CSS een stuk gemakkelijker gebruiken. In feite werkt LESS ongeveer hetzelfde als SASS. Je gebruikt LESS om het schrijven van CSS te vereenvoudigen, door de code af te slanken.

Het verschil tussen SASS en LESS

Het belangrijkste verschil tussen SASS en LESS is het feit dat SASS in de programmeertaal Ruby is geschreven. LESS is geschreven in een andere programmeertaal, namelijk JavaScript. Sommige mensen vinden SASS veel gemakkelijker en beter werken dan LESS. Andere mensen vinden juist dat LESS gemakkelijker en beter werkt. Wat voor jou het fijnst werkt, verschilt een beetje van de kennis en vaardigheden die je hebt. Werk je het liefst met de programmeertaal Ruby, dan past SASS het beste bij jou. Werk je liever met JavaScript, dan gebruik je CSS met LESS.

 

Het verschil tussen CSS, SASS en LESS is het feit dat SASS en LESS voor CSS geschreven zijn. Of je nu SASS of LESS gebruikt: je gebruikt deze uitbreidingen van de syntax altijd in combinatie met CSS.

Wil je graag reageren op dit blog artikel? Dat kan! Bekijk het topic in ons Vimexx forum!

- 5 van 5 sterren -