Vimexx Facebook

Blog van Vimexx op 20-07-2017

Het menu is een belangrijk onderdeel van jouw website. Het menu van je site laat niet alleen zien welke pagina’s jouw website heeft, maar wordt bovendien door de websitebezoeker gebruikt om snel en gemakkelijk te navigeren. Zeker met oog op deze functie, is een gebruiksvriendelijk en duidelijk menu onmisbaar voor een gebruiksvriendelijke website. Heb jij al wel een menu op je website staan, maar wil je dit menu nog net iets gebruiksvriendelijker insteken? Lees dan op deze pagina hoe je dit kunt doen.

 

Zet het menu op een logische plek

Het menu van een website moet altijd op een plek staan waar de bezoeker van de website het menu verwacht. Dit is altijd aan de bovenkant van jouw website of eventueel aan de linkerkant van de homepage. Je kunt een extra menu in de footer van je website zetten, maar dit moet zeker niet het enige menu op jouw website zijn. Heb je het menu alleen onderaan je website staan of op een andere onlogische plek, dan loop je ongemerkt veel omzet mis. Jouw websitebezoekers hebben namelijk geen zin om jouw moeilijke menu te gebruiken en gaan in dit geval liever naar de concurrent.

 

Veel pagina’s? Zet niet alles in het menu

Een menu met tientallen items is niet gebruiksvriendelijk. Heb je veel pagina’s op je website, dan zet je alleen de belangrijke pagina’s in het menu. De minder belangrijke pagina’s kun je in de footer zetten. Heb je een webwinkel met een groot aantal categorie- en productpagina’s, dan zet je alleen de belangrijke categoriepagina’s in het menu. Vanuit deze categoriepagina’s kan de bezoeker dan weer doorklikken naar de andere categorieën of naar de producten binnen een bepaalde categorie. 

 

Geef prioriteit aan bepaalde pagina’s

Sommige pagina’s op je website zijn belangrijker dan andere pagina’s. De pagina’s die jij het belangrijkst vindt en waar je zo veel mogelijk bezoekers naartoe wil trekken, zet je bovenaan in het menu. Heb je een menu dat van links naar rechts loopt, dan zet je de belangrijke pagina’s zo ver mogelijk naar de linkerkant van het menu. Door de volgorde van jouw menu aan te passen met deze slimme truc, trek je de bezoekers van jouw website naar de belangrijkste pagina’s toe.

 

Zorg dat het menu opvalt

Het menu van jouw website moet niet alleen op een logische plek staan, maar ook goed opvallen. Is de achtergrond van jouw website wit, dan kun je beter geen wit menu gebruiken. Geef het menu een opvallende kleur - het liefst een kleur die je verder niet te veel in het design gebruikt - en niemand zal het menu van jouw website over het hoofd zien.

 

Vergeet de zoekfunctie niet

De laatste tip die wij je willen geven voor een gebruiksvriendelijke website met een goed menu, is dat je zeker de zoekfunctie van jouw website niet moet vergeten. Kan een websitebezoeker iets namelijk niet in jouw menu vinden, dan zal hij of zij de zoekfunctie gebruiken om alsnog op de juiste pagina terecht te komen. Door een goede zoekfunctie aan te bieden, kun je jouw klanten

- 5 van 5 sterren -