Vimexx Facebook

Nieuws van Vimexx op 30-12-2015

De usability van een webwinkel wordt ook wel de gebruiksvriendelijkheid van een webwinkel genoemd. Als een webwinkel niet gebruiksvriendelijk is, kan dit invloed hebben op de klantbeleving en uiteindelijk ook op de omzet van een webshop. Kunnen de bezoekers van een webwinkel namelijk niet uit de voeten in een online shop, dan is de kans klein dat zij een bestelling gaan plaatsen en op deze manier voor omzet gaan zorgen.

Wie veel omzet wil maken met zijn of haar webwinkel, moet dan ook investeren in een gebruiksvriendelijke webwinkel. Ben je benieuwd hoe je in een gebruiksvriendelijke webwinkel kunt investeren? Lees dan in dit artikel welke drie tips je kunt gebruiken om de usability van jouw webshop te verbeteren en ga direct aan de slag.

Tip 1: houd een standaard design aan

Het design van een webwinkel bepaalt voor een groot deel hoe gebruiksvriendelijk een webwinkel is. De beste manier om het design van een webwinkel zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken, is door een standaard design aan te houden bij het ontwikkelen van jouw webwinkel. Dit betekent niet dat je het design van een concurrent moet kopiëren, maar wel dat je ervoor moet zorgen dat bepaalde design items op een logische plek staan op je website. Zet het menu bijvoorbeeld altijd aan de linkerkant, plaats het zoekvenster aan de rechterkant van het design en plaats ook altijd een menu aan de onderkant van de website om het navigeren zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Tip 2: maak het bestelproces zo gemakkelijk en transparant mogelijk

Veel mensen plaatsen wel producten in het winkelmandje, maar maken het bestelproces vervolgens nooit helemaal af. De reden dat veel mensen tussentijds afhaken bij het bestellen van producten, heeft te maken met twee zaken. Ten eerste haken veel mensen af bij het online winkelen omdat zij het bestelproces te lang of te ingewikkeld vinden. Moeten klanten veel gegevens invullen, werkt het bestelformulier niet goed of is het bestelproces wat onduidelijk, dan is de kans groot dat veel mensen afhaken voor ze daadwerkelijk iets hebben gekocht in jouw online shop.

Een andere reden dat veel mensen afhaken, is omdat het bestelproces niet transparant genoeg is. Worden er plotselinge hoge verzendkosten op het totale bedrag gerekend, dan vinden veel consumenten dit een goede reden om een webwinkel weg te klikken.

Tip 3: maak het zoeken van producten gemakkelijker

Veel bezoekers maken gebruik van de interne zoekfunctie van jouw webwinkel om een specifiek product te vinden. Sommige webwinkels hebben een zoekfunctie die goed werkt, maar er zijn ook veel webwinkels die gebruik maken van een zoekfunctie die absoluut niet vindt wat bezoekers willen vinden. Werkt jouw zoekfunctie niet goed en kunnen de bezoekers van jouw webwinkel hierdoor niet vinden wat ze zoeken, dan is de kans groot dat jouw webwinkel weer wordt afgesloten. Investeer je in een gebruiksvriendelijke zoekfunctie, dan kan dit veel extra omzet opleveren.

- 5 van 5 sterren -