Vimexx Facebook

Hoe verhuis ik mijn website naar Vimexx toe?

Geschreven door Vimexx op 14-12-2016

Hoe verhuis ik mijn website naar Vimexx toe?

Geschreven door Vimexx op 14-12-2016

Het overzetten van een website is voor veel mensen een ingewikkeld proces en niet iedereen weet waar te beginnen.
In deze handleiding zullen we ons best doen je door de verhuizing van je website te leiden, zodat je dit zonder problemen zelf kunt uitvoeren!

Deze handleiding kan je zien als een verzamelhandleiding ter oriëntatie, wanneer je niet weet wat er bij een verhuizing komt kijken.

1. Verhuizen met een DirectAdmin backup
  2. Controleer PHP instellingen
  3. Verhuizen middels installatron
  4. Website verhuizen met plugin
  5. Handmatige verhuizing uitvoeren
    1. Verhuis de bestanden middels FTP
    2. Zet de database(s) over
    3. Pas de database configuratie aan
  6. WordPress naar nieuwe url? Search & Replace (optioneel)
  7. Emails verhuizen (optioneel)
  8. Domeinnaam verhuizen
  9. Verhuizing laten uitvoeren middels onze verhuisservice

Let naast bovenstaande stappen ook op eventuele custom DNS records, cronjobs, email forwarders en andere bijzonderheden.

1. Verhuizen met een DirectAdmin backup

Als je op je vorige hosting al gebruik maakte van DirectAdmin, dan heb je geluk!

Je kunt in DirectAdmin namelijk gemakkelijk in 1 keer je volledige site, email, instellingen en bestanden overzetten.
Dit werkt middels een DirectAdmin backup en je leest in dit artikel hoe je dit kunt doen.

Terug naar boven

2. Controleer PHP instellingen

Controleer voordat je de verhuizing in gang zet altijd eerst je php instellingen.

Afwijkende php instellingen, met name de php versie, kan voor een breed scale aan vreemde fouten zorgen.
Check dus eerst of deze instellingen allemaal in je nieuwe omgeving goed staan en pas dit waar nodig aan.

Je kunt hier lezen waar je deze instellingen bij ons vindt.

Terug naar boven

3. Verhuizen middels installatron

Hoe je een website kunt verhuizen is afhankelijk van waar deze mee gemaakt is.
Als dit met een CMS als WordPress is, dan kan je de site vaak gemakkelijk verhuizen met Installatron.

Je vult dan de vereiste gegevens in en Installatron doet de rest!

Als je de site naar een ander domein binnen dezelfde hosting wilt kopiëren is dat zelfs nog makkelijker!
Dit kan in een paar klikken, door deze met Installatron te clonen.

Terug naar boven

4. Website verhuizen met plugin

Installatron werkt echter niet altijd, doordat het vrijwel onmogelijk is om software te maken die compatibel is met alle plugins/themas, die ieder constant geupdate worden. Gelukkig zijn er nog alternatieven!

Als Installatron niet werkt, legt deze handleiding uit hoe je een WordPress site kunt verhuizen, middels een plugin.

Voor Joomla is er ook een plugin beschikbaar waarmee je de site gemakkelijk kunt verhuizen.
Een veelgebruikte, handige extensie hiervoor is Akeeba. Daarmee heb je in een mum van tijd je hele Joomla site verhuisd!

Hoewel deze plugins slechts een oplossing bieden voor de desbetreffende CMS, zijn deze methoden toch zeker het vermelden waard!

Terug naar boven

5. Handmatige verhuizing uitvoeren

Als het ook niet werkt middels Duplicator of als de site die je wilt verhuizen geen WordPress site is, dan is er nog geen man overboord.
Je kunt de verhuizing namelijk ook nog handmatig uitvoeren. Dit werkt (vrijwel) altijd!

We behandelen dit in 3 stappen.

5a. Verhuis de bestanden middels FTP

Allereerst zal je alle bestanden over moeten zetten van je oude hosting, naar de nieuwe omgeving.
Het is aan te raden allereerst de bestanden in te pakken, voordat je deze gaat verhuizen.

Vrijwel iedere hosting heeft deze mogelijkheid en het downloaden/uploaden gaat vervolgens vele malen sneller.
Aangezien iedere hosting verschilt, kunnen we helaas niet uitleggen hoe je dit moet doen op jouw hosting.
Dit zal je bij je oude hosting moeten uitzoeken of navragen.

Hierna kan je de bestanden downloaden van je oude hosting pakket, met een FTP client.
Wij raden hiervoor FileZilla aan. Dit is gratis en open-source.

Zorg ervoor dat je de bestanden in de map domains/voorbeeld.nl/public_html plaatst.

extract

Na het uploaden van een ingepakt bestand, kan je deze gemakkelijk op onze hosting uitpakken.
Je gaat hiervoor naar DirectAdmin, waarna je bovenin naar Files gaat.
Open vervolgens domains > voorbeeld.nl > public_html, zoek je bestand op en druk op Extract.

Terug naar boven

5b. Zet de database(s) over

Naast de bestanden, staat er vaak nog veel informatie van je website in je database.
Uiteraard willen we deze informatie ook overzetten naar de nieuwe hosting.

Maak hiervoor eerst een nieuwe database aan, zodat de oude database hier naartoe gesynchroniseerd kan worden.

Vervolgens is het zaak dat je een backup van de oude database exporteert.
Hoe je dat kunt doen staat in deze handleiding uitgelegd.

Tot slot moet de zojuist geëxporteerde database uiteraard geïmporteerd worden in je nieuw aangemaakte database.
Hoe je dit kan doen staat hier stapsgewijs uitgelegd.

Terug naar boven

5c. Pas de database configuratie aan

Aangezien je gebruik maakt van een nieuwe database, heeft deze ook nieuwe login gegevens.

Je site zal altijd ergens de gegevens van je database geconfigureerd moeten hebben, om te kunnen verbinden.
Deze configuratie moet dus vernieuwd worden, aan de hand van de nieuwe informatie.

We leggen in dit artikel uit hoe je deze gegevens kunt aanpassen.
Het artikel bevat slechts een uitleg voor de meest gebruikte CMSen, aangezien de aanpak overal anders is.

Terug naar boven

6. WordPress naar nieuwe url? Search & Replace (optioneel)

Het kan zijn dat je de site niet verhuist naar een andere hosting, maar naar een ander domein.

Dit is binnen WordPress aan te passen, zoals hier beschreven staat.
Dit werkt echter niet altijd en vereist in sommige situaties meer wijzigingen in de database.

Gelukkig hoef je niet je hele database te doorzoeken, maar is er een script die dit voor je kan doen.
We behandelen in deze handleiding hoe je massaal je domein overal in je database kunt aanpassen.

Wees wel voorzichtig met dit script, want als je hier fouten mee maakt, kan dit desastreus zijn!

Terug naar boven

7. Emails verhuizen (optioneel)

Als je naast je website ook nog email over wilt zetten, dan is uiteraard ook dat mogelijk!

Maak allereerst de email adressen ook op onze hosting aan. Hier staat hoe je dit doet.
Vervolgens kan je deze handleiding volgen om de emails te synchroniseren met je oude hosting.

Terug naar boven

8. Domeinnaam verhuizen

Als je de site en email volledig hebt overgezet, is het tijd je domeinnaam te verhuizen.

Let bij een domeinverhuizing op, want hier komt het een en ander bij kijken.
Zorg er tevens voor dat je aan de voorwaarden voldoet die gesteld worden door de registry van de gewenste TLD.

Wanneer dit allemaal in orde is, zal je domein verhuisd worden en zodoende in je beheer komen, bij ons.
Zodra het domein onder je account staat, kan je deze aan het gewenste hosting pakket koppelen.

Nou ben je klaar en is je volledige website verhuisd!

Terug naar boven

9. Verhuizing laten uitvoeren middels onze verhuisservice

Mocht je er niet uitkomen dan kan je eventueel ervoor kiezen gebruik te maken van onze verhuisservice.
Je vult dan een formulier in met de gegevens die wij nodig hebben voor de verhuizing en wij doen de rest!

Deze service is zelfs gratis, wanneer je deze binnen 30 dagen na aanschaf van een Medium pakket (of hoger) aanvraagt!

Terug naar boven

Als je na het lezen van deze handleiding nou toch nog met vragen zit, dan zijn deze uiteraard altijd welkom!
Hiervoor kan je ons opzoeken op de Live Chat of een bericht sturen middels een ticket.